call+385 40 395644
mailinfo@primabiro.hr
parallax o-nama

O nama

Osnivanje, razvoj i profil tvrtke Primabiro d.o.o. Čakovec

Tvrtka Primabiro d.o.o. iz Čakovca osnovana je 1992.g. sa sjedištem u Mihovljanu, Prvomajska 30. Osnivači su bili braća Stjepan i Željko Mezga.

Sam naziv PRIMABIRO ("prvi, izvrstan ured") govori da se željelo osnovati poslovni ured, zamišljen da bude posrednik između međunarodnog tržišta i domaće proizvodnje u području metaloprerađivačke industrije koja je osnivačima bila dobro poznata.

Padom Berlinskog zida 1989. g. dolazi do velikog poslovnog poremećaja na europskom i ruskom tržištu, a potom, zbog raspada bivše države i ratnog stanja u Hrvatskoj, i do značajnog pada poslovne aktivnosti na domaćem tržištu. Primabiro je prepoznao tu priliku i krenuo u osvajanje međunarodnog tržišta. Svoje početne poslovne poduhvate potražio je i ostvario na tržištima Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije.

1. 1992.g. do 1999.g.

1.1 U početnom razdoblju djelovanja Primabiro je ostvario direktan kontakt sa tržištima u Austriji, Njemačkoj, Italiji i Sloveniji, poslujući, u djelatnostima proizvodnje metalnih zavarenih konstrukcija i strojne obrade, sa slijedećim tvrtkama:

- Haslinger Gmbh Feldkirchen, Austrija;

- Innoweld GmbH Honigsberg, Austrija;

- Wild GmbH Klagenfurt, Austrija;

- Peter Heisig Gmbh Frankfurt, Njemačka;

- Iab GmbH St. Stefan, Austrija;

- Boldrochi Milano, Italija;

- Preis Sevnica, Slovenija i druge tvrtke.

Organizacija proizvodnje i izrada proizvoda iz tako sklopljenih poslova ostvarena je u domaćim tvrtkama:

- Međimurje metalne konstrukcije d.d. Čakovec;

- Miva d.o.o. Pribislavec;

- Midi d.o.o. Ivanovec;

- Oprema Olkon d.d. Ludbreg;

- Orometal d.d. Oroslavlje;

- Komet d.o.o. Prelog;

- Metex d.o.o. Čakovec;

- Dominković produkt d.o.o. Zagreb, te u drugim tvrtkama.

1.2. Tijekom tog razdoblja Primabiro također organizira i provodi:

- obuku MIG/MAG i TIG zavarivača (cca 30 zavarivača);

- obuku bravara-cjevara (cca 20 bravara-cjevara).

Obuka je realizirana po standardima za rad u inozemstvu, a preko posrednika (tvrtke Monting d.o.o. Zagreb i Enikon d.o.o. Zagreb) tako obučeni radnici slani su na rad na vanjska tržišta.

Kasnije je Primabiro obučene zavarivače i bravare-cjevare i sam izravno slao na tržišta Austrije, Slovenije i dr.

1.3. Uslijed nedostatka auto-kita na domaćem tržištu, Primabiro je organizirao i program proizvodnje auto-kita "PRIMAPAK", opskrbljenog svim atestima (FSB Zagreb) potrebnim za plasman na domaćem tržištu. Proizvodnja je bila organizirana u proizvodnom objektu na adresi Mačkovec 58, kapaciteta proizvodnje cca 1500 kg na mjesec. Pokazalo se međutim da je ta proizvodnja premala za pozitivan poslovni rezultat, te je taj program ukinut nakon 2 g. proizvodnje.

1.4. Primabiro je imao i dozvolu za rad i izvodio montažu i servis plinskih trošila.

1.5. Godine 1998.g. ured tvrtke seli iz Mihovljana u Čakovec, na adresu Josipa Kozarca 15 (zgrada Pilke na Starom sajmištu), gdje se smjestila prodaja, nabava i računovodstvo. Ukupno je zaposlenih 5 djelatnika u samom uredu te 17 njih na radu u inozemstvu.

2. 1999.g. do 2000.g.

Volumen poslovne aktivnosti u stalnom je laganom rastu, međutim problemi sa kvalitetom proizvoda i kontrolom rokova kod izvršioca projekata su bili sve veći. To je primoralo Primabiro da potraži nova poslovna rješenja u cilju otklanjanja navedenih problema.

Slijedom toga, u dogovoru sa tvrtkama Panelform d.o.o. i Montinvest d.o.o. iz Čakovca, osnovana je tvrtka PMP konstrukcije d.o.o. na adresi  Zrinsko-frankopanska 23 u Čakovcu, sa ciljem iskorištavanja proizvodnih, prostornih i ljudskih potencijala tvrtke Međimurje metalne konstrukcije d.d. iz Čakovaca, koja se našla u velikim financijskim teškoćama i bila je u stečajnom postupku (cca 150 zaposlenih, sa dobrim potencijalom izrade metalnih zavarenih konstrukcija i proizvodnjom za Liebherr, Njemačka.)

U novu tvrtku PMP konstrukcije d.o.o. Primabiro je uložio sve svoje potencijale, uključujući inozemne kupce, ljudske resurse i financijske potencijale (kreditnu sposobnost). Svi zaposlenici Primabiro-a prešli su u novu tvrtku PMP konstrukcije.

Nakon godine dana poslovanja u PMP konstrukcijama dolazi do razilaženja u vizijama nastavka poslovnih aktivnosti nove tvrtke, te posljedično do sporazumnog razlaza i izlaska Primabiro-a iz PMP konstrukcija, sa preuzimanjem dijela zaposlenika i dijela obaveza.

Cijelo to vrijeme tvrtka Primabiro je bila u mirovanju, sa 1 zaposlenikom, a od tada se ponovno aktivirala.

3. 2000.g. do 2001.g.

Nastavljajući dobre i uspješne poslovne veze sa međunarodnim tržištem, aktivnosti Primabiro-a u stalnom su rastu, a na domaćem tržištu kapitala javlja se mogućnost kupnje dijela suradničke tvrtke Oprema Olkon d.d. iz Ludbrega, koja je bila u teškoćama zbog nedostatka poslovne aktivnosti. Primabiro, u suradnji sa g. Josipom Mezga iz Zasadbrega, kupuje manjinski dio dionica tvrtke Oprema Olkon, s ciljem ulaska u Upravu te tvrtke. Zahvaljujući među ostalim i poslovima koje je Primabiro osigurao za Opremu Olkon d.d. u toku 2000.g. tvrtka je deblokirana i počela je normalno poslovati.

Na Skupštini Opreme Olkon d.d. održanoj koncem 2000.g. Primabiro, iako je imao manjinski udio dionica tog društva i već više od godinu dana s njom uspješno surađivao, nije uspio ući u novu Upravu, te je ostao samo promatrač daljnjih poslovnih aktivnosti u navedenoj tvrtci. Nažalost, poslovna politika nove Uprave pokazala se pogrešnom te nedugo potom Oprema Olkon, sa 170 zaposlenih i dugom tradicijom u proizvodnji oprema za praonice, bolnice, hotele te dobrim potencijalom za metaloprerađivačke poslove, završava u stečaju.

4. 2001.g. do 2004.g

2001. godine tvrtka se okrenula organizaciji vlastite proizvodnje u unajmljenim poslovnim prostorima slijedećih firmi:

4.1. Međimurje metalne konstrukcije d.d. u stečaju, Čakovec:

Primabiro je u najmu 600 metara kvadratnih prostora sa dizalicama nosivosti 16t i 5t, lakirnicom i vlastitom sačmarom. Na toj adresi odvijala se glavna proizvodnja i bilo je zaposleno 35 djelatnika, na slijedećim proizvodnim programima:

- proizvodnja strojeva za izradu stiropora (Wiesser Wien Neudorf, Austrija);

- proizvodnja peći za topljenje aluminija (Maskom Maribor  Kidričevo, Slovenija);

- proizvodnja dijelova trafo-kotlova (Iab, Austrija; Preis, Slovenija);

- proizvodnja transformatorskih kotlova (Etra, Slovenija);

- priprema proizvodnje za lokacije Panex,Čakovec i Kostwein,Varaždin.

4.2.Panex d.d., Čakovec

Primabiro je u najmu 400 metara kvadratnih prostora sa dizalicom nosivosti 3t, sa 20 zaposlenih bravara i zavarivača. Proizvodni programi na toj lokaciji su:

- proizvodnja zavarenih čeličnih konstrukcija;

- proizvodnja cjevovoda promjera do 1000 mm;

- proizvodnja dijelova topova za snijeg.

4.3. Kostwein d.o.o. Varaždin

Primabiro je u najmu 700 metara kvadratnih prostora sa dizalicama nosivosti 5t i 2t, sa 20 zaposlenih bravara i zavarivača. Proizvodni programi su:

- proizvodnja djelova za pakiranje za potrebe tvrtke Kostwein d.o.o. Varaždin

- razne čelične konstrukcije

4.4. Oprema Olkon d.d. Ludbreg

Primabiro je u najmu 400 metara kvadratnih, sa 8 zaposlenih bravara i zavarivača. Proizvodna aktivnost je:

- proizvodnja plinskih stanica za proizvodnju umjetnog snijega ( HDP Austrija )

Ukupno je tada u tvrtci bilo već 79 zaposlenih koji su preko 80% proizvodnje ostvarivali na međunarodnom tržištu.

Izvozna orjentacija tvrtke tjekom tih prvih 12 god. postojanja tražila je vještu prilagodbu i izuzetnu fleksibilnost, usvajanje ISO standarda i slijeđenje međunarodnih normi, kao i strogo poštivanje ugovorenih rokova. Sve to Primabiro je, uz izniman napor vodstva tvrtke i svih zaposlenika, uspio postići što mu je omogućilo da se probije i opstane na zahtjevnom međunarodnom tržištu.

5. 2004.g do 2015.g.

Rascjepkanost proizvodnje na 4 različita mjesta i dalje je donosila povećane troškove proizvodnje, nemogućnost kvalitetne kontrole rokova isporuke i kvalitete proizvoda. Problem je predstavljao i vrlo raznolik proizvodni program. Uslijed tih poteškoća je na osnovu dotadašnjeg iskustva donesena odluka o specijalizaciji proizvodnje i fokusiranosti Primabiro-a na program energetike, odnosno proizvodnju transformatorskih kotlova. Tome su pridonjela pozitivna iskustva sa tvrtkama ETRA i Preis iz Slovenije i IAB iz Austrije.

5.1. U tvrtku se tada kao suvlasnik i član Uprave društva uključuje g.Stjepan Pongrac iz Čakovca, pridonoseći svoje višegodišnje znanje i iskustvo u proizvodnji transformatorskih kotlova stečeno u tvrtkama Feromont d.d. Donji Kraljevec i Preis d.o.o. Sevnica, Slovenija.

5.2. U travnju 2004.g. tvrtka kupuje vlastiti proizvodni pogon - halu na adresi Zrinsko-frankopanska 23 u Čakovcu (bivši GK Međimurje-Mehanizacija). Na toj adresi od 1.6.2004. g. Primabiro djeluje do danas.

5.3.Do konca 2005.g. završena je dogradnja hale na toj lokaciji, i od tada sva proizvodnja,do tada još u najmu, djeluje na jednom mjestu:

ZRINSKO-FRANKOPANSKA 23 , ČAKOVEC

Tvrtka tada raspolaže sa 3350 metara kvadratnih natkrivenog proizvodnog prostora sa 6 mosnih dizalica nosivosti od 5t do 25t i 750 metara kvadratnih uredskog i garderobnog prostora.

Počela je i pojačana proizvodnja programa energetike te je na kraju 2005.g. broj zaposlenih narastao na 93. Tvrtka je registrirana za zavarivačke radove i certificirala se prema standardu DIN 18800 dio 8., čime je definitivno potvrđena dobra perspektiva  za daljnji razvoj i prodor na europsko tržište u energetici.

Glavni kupci su:

- ETRA 33 d.d. Ljubljana, Slovenija;

- PREIS&Co GmbH, Austrija(CG Belgia; Siemens, Njemačka; ELIN, Austrija; ABB Njemačka; CG Mađarska);

- SGB GmbH, Njemačka;

- ASA GmbH, Njemačka;

- SIEMENS TRANSFORMERS S.p.A., Italija.

5.4. U periodu od 2005.g.do 20015.g. usljedila su još 2 ciklusa investicija i to:

5.4.1. Prvi ciklus - Dogradnja pogona sačmare, lakirnice i otpreme sa cca 1000 metara kvadratnih.

Instalirana je moderna sačmara dimenzija 7m x 7m x 15 m, termolakirnica dimenzija 7m x 7m x15m, prostor otpreme opremljen sa dizalicom nosivosti 25t i 40 t.

5.4.2. Drugi ciklus - Dogradnja hale za ESAB i strojnu pilu, te nadstrešnice za skladište površine cca 1600 metara kvadratnih.

Prostor je opremljen sa 8 mosnih dizalica nosivosti od 5t do 20 t i strojem za CNC rezanje ESAB dimenzija stola 5 m x 15 m.

Na kraju tog perioda Primabiro raspolaže sa velikim proizvodnim kapacitetima zahvaljujući veličini proizvodnog prostora te suvremenoj opremi koja je ugrađena. Proizvodni prostor, sada već veličine cca 5800 metara kvadratnih, je tehnološki logično opremljen sa mosnim dizalicama za lakšu manipulaciju kotlova koji su težine i do 40 t. U svom strojnom parku tvrtka posjeduje moderne CNC upravljane strojeve za rad na obradi metala (limovi, cijevi, profili...), te strojeve za kružno i kutno savijanje limova.

Zavarivanju, kao glavnom tehnološkom procesu, posvećuje se posebna pažnja jer za transformatorske kotlove dajemo 7 godina garancije na nepropusnost. Zavarivačka oprema je najnovije kvalitete, a proces  zavarivanja je pod stalnim nadzorom inženjera za zavarivanje.

Korozijska zaštita, kao drugi bitni faktor u proizvodnji transformatorskih kotlova, također je na vrlo visokom nivou. Primabiro daje 5 godišnju garanciju na korozijsku zaštitu i za to je također vrhunski opremljen sa sačmarom i termolakirnicom.

Materijali koji se ugrađuju u proizvod (limovi, profili, cijevi, boje...) posjeduju sve potrebne certifikate, a nabavljaju se na domaćem i međunarodnom tržištu.

Razvoju tehnologija, organizaciji proizvodnje i kvaliteti proizvoda Primabiro pridodaje maksimalnu pažnju. Praćenjem trendova na domaćem i međunarodnom tržištu Primabiro uvodi u proizvodnju nove materijale, tehnologiju i ideje te sa svojim stručnjacima nastoji pronaći nove načine kako bi konačni proizvodi (transformatorski kotlovi) zadržali svoju konkurentnost na tržištu.

U cilju unapređenja i razvoja kvalitete proizvodnje, tvrtka se certificirala prema zahtijevima slijedećih normi:

- DIN 18800-7: Klasse E: Proizvodnja i zavarivanje nosivih čeličnih konstrukcija

- DIN EN ISO 3834-2: Opsežni zahtjevi na kvalitetu zavarivanja taljenjem metalnih materijala

- Ad Merkblatt HP0: Zavarivanje posuda pod tlakom

- DIN EN 15085-2: Zavarivanje željezničkih vozila i sastavnih dijelova

- ISO 9001: Upravljanje kvalitetom

- ISO 14001: Upravljanje okolišem

U ovom periodu Primabiro se u potpunosti orjentirao i specijalizirao za proizvodnju isključivo transformatorskih kotlova te je kod navedenih kupaca osigurao popunjenost proizvodnih kapaciteta za narednih nekoliko godina. Nakon nekoliko godina usvojen je i novi kupac: SMIT iz Nizozemske.

Broj zaposlenih u stalnom je porastu i na kraju 2015.god. iznosi 327 (u Prilogu je tabela sa rastom broja zaposlenih).

Volumen proizvodnje se ustabilio na cca 3300t gotovog proizvoda ili cca 260 jedinica kotlova godišnje.

Vrlo visoki kontinuirani rast volumena proizvodnje i broja zaposlenih prepoznat je od strane poslovnog časopisa Business.hr te je za 2005.g., 2007.g., 2008.g., 2009.g., i 2011.g. tvrtka Primabiro proglašena GAZELOM, brzorastućom perspektivnom tvrtkom.

Više od 20 godina tradicije u poslovanju, izvor su znanja i predanosti radnika što Primabiro čini stabilnom tvrtkom u Republici Hrvatskoj u kojoj se tradicionalno dobra poslovna praksa sustavno  unaprjeđuje s ciljem učvršćivanja poslovnog ugleda, tržišnog položaja, imovine i poslovnih odnosa Primabiro-a.

Tvrtka je smještena u industrijskoj zoni grada Čakovca i svaka djelatnost je registrirana. Kod projektiranja i izgradnje novih proizvodnih kapaciteta poštivali su se svi predviđeni elementi zaštite od negativnog utjecaja na okoliš. Tehnološki proces je na bazi proizvodnje metalnih zavarenih konstrukcija i štetni utjecaji su pod nadzorom. Otpad koji se stvara tokom proizvodnje zbrinjava se na siguran način uz suradnju s ovlaštenim tvrtkama.

6. 2016.g. do 2017.g.

Tijekom 2015.god. kupljena je od tvrtke LINEA COD d.o.o. iz Čakovca nekretnina sa proizvodnom halom i pratećim prostorijama, a sve na istoj adresi kao i Primabiro (susjedna katastarska čestica). Radi se o cca 2000 metara kvadratnih proizvodne hale, 4600 metara kvadratnih dvorišta i dijela (1/6) parkirališta za automobile.

1.1.2016.g. Primabiro je preuzeo taj prostor i pristupio uređivanju i stavljanje tog potencijala u funkciju Primabiro-a. Sve to doprinjelo je da se strateški promijenila cjelokupna tehnološka organizacija proizvodnje te je pokrenut novi ciklus investicije sa ciljem da se:

6.1. u prvoj fazi, do 1.8.2016. veći dio odjela Pripreme proizvodnje preseli u novokupljenu halu (strojna obrada, kružno i kutno savijanje, strojna pila...), a na oslobođeni prostor da se proširi dio odjela Montaže (Izrada podsklopova). To je tijekom 2016.god. i realizirano.

6.2. u drugoj fazi, do konca 2016.god., na novokupljenom dvorišnom prostoru izgradi nadstrešnica veličine cca 800 metara kvadratnih sa mosnom dizalicom nosivosti 20t, te da se unutar nadstrešnice montira protočna sačmara radne širine 2,5 m. Ova investicija je u tijeku i očekujemo njenu realizaciju prema planu.

6.3. u trećoj fazi, do konca 2017. g. završi drugi dio nadstrešnice dodatne površine cca 800 metara kvadratnih za potrebe pogona protočne sačmare te skladišnog prostora limova, cijevi i profila.

Time bi tokom 2017.god., kada tvrtka obilježava 25 godina djelovanja, bio u potpunosti završen investicijski ciklus kojim bi bio zaokružen logično projektiran i organiziran rad na proizvodnji malih, srednjih i velikih transformatorskih kotlova, sve u cilju ostvarivanja vizije i strategije Primabiro-a, da načinom poslovanja, poslovnom uspješnošću i kvalitetom pruženih usluga bude ugledna i prepoznatljiva tvrtka s obilježjima sukladnima dobroj europskoj poslovnoj praksi.

Za Primabiro d.o.o. Stjepan Pongrac i Željko Mezga.

U Čakovcu, 10.10.2016.